Området omkring os

OMRÅDET OMKRING OS

Fra vandrerhjemmets store have fører en sti ind til Dronningens slotspark, som indeholder mange historiske monumenter og skulpturer. Især den kunstig anlagte Nordmandsdal fra Frederik IV ‘s tid er et besøg værd. Kongen ønskede at understrege det meget tætte forhold mellem Danmark og Norge og lod derfor bl.a. denne statue-dal anlægge. Her står ganske almindelige nordmænd-skulpturer i naturlig størrelse. En lidt spøgelsesagtig, men spændende oplevelse.

Smid kludene og spring i bølgen blå

Slotsparken går helt ned til Esrum Sø. Her kan man soppe, bade, studere fugle, leje en robåd, fiske, spise is og drikke kaffe eller blot nyde udsigten og solnedgangen over Danmarks dybeste og vandrigeste sø. På den modsatte bred ligger Nødebo og Grib skov. Efter forudgående aftale med færgemanden i Skipperhuset kan I blive sejlet over til “Dronningens bøge” eller “Kongens bøge”, begge dejlige tumlepladser med grill til fri afbenyttelse. Fra slottets port til bredden af Esrum sø anlagdes i 1725 Skipper Alle, og for enden af denne blev opført et hus. “Skipperhuset” har porte direkte mod søen, hvorfra kongen kunne sejle ud med sit lystfartøj. Husene ved søen eksisterer stadig, og fungerer som bolig og værksted for skipper Liebst, der vedligeholder de dejlige træbåde og opretholder stedets mere end 250-årige tradition med bådudlejning, fiskeri og færgefart på søen.

Kronvildt i grib skov

I Grib Skov er der afmærkede vandreture og med lidt held kan I opleve hjortevildtet. Samtlige 4 danske hjortearter lever her og bestanden af dåvildt er med 6-800 stk. Danmarks største. Er årstiden til det, er der også mulighed for en udbytterig svampetur.

Fredensborg handelsby

Fredensborg er en hyggelig by med lokalt særpræg, individuelle forretninger og masser af spændende indkøbsmuligheder. Der er 3 supermarkeder og ca. 40 forskellige små og mellemstore forretninger med hver deres særpræg og lokale charme. .

Sverige, Kronborg og København.

Fredensborg ligger 15 km. fra Helsingør, med Kronborg og færgerne til Sverige og 10 km. fra Hillerød med Frederiksborg slot. Der er både tog og busforbindelser til begge byer, og fra disse byer, er der forbindelse til København og alle dens glæder!

Humlebæk (25 min med bus, 200 meter fra vandrerhjemmet)

I Humlebæk finder I først og fremmest kunstmuseet Louisiana, smukt beliggende i en stor park lige ved Øresund. Her er en permanent kunstsamling, skiftende udstillinger af moderne kunst (international), biograf, koncertsal, café og butik. Museet er meget børnevenligt og har af og til specielle arrangementer for børn. Kun 700 m nord for Louisiana i den lille lund Babyloneskoven, har I mulighed for at se langdysser fra yngre stenalder, 3 stk. 4000 år gamle. Vil I derimod hellere bade fra en hvid sandstrand, skal I gå sydpå, ca. 1 km.

Hillerød (10 min med toget, 900 meter fra vandrerhjemmet)

I Hillerød er Frederiksborg Slot med “Det nationalhistoriske museum” bestemt et besøg værd. Alle vore enevældige konger (1660-1848) er blevet kronet her, i Slotskirken, som stadig er i brug. I sommerhalvåret er der sejlads på Slotssøen, hele året er der mulighed for gåture i den symmetrisk anlagte slotspark. Slottet byder ikke på de store muligheder for fysisk udfoldelse, det gør derimod Frederiksborg Centret med sportshaller af enhver art, incl. svømmehal. Børnebassin med rutsjebane, svømmebassin samt springbassin med vipper og rutsjebane. Til de der hellere vil kikke på, også ikke-omklædte, er der indrettet hyggelige siddepladser. Fra svømmehallen er der et kvarters gang til byens nye og utraditionelle butikscenter, en landsby i byen.

Helsingør (15 min med toget, 900 meter fra vandrerhjemmet)

Shakespeare, Holger Danske, kasematterne, kanonerne, Kronborg Slot. Lad guiden fortælle de mange spændende historier som er knyttet til Kronborg. Besøg Handels- og Søfartsmuseet. Oplev det trafikerede Øresund og forestil jer opkrævningen af Sundtolden under Erik af Pommern (fra 1426). Gå på opdagelse langs stranden eller tag en smuttur til Sverige. Har I derimod lyst til at være på havet en hel eller halv dag, arrangerer Elida Rederiet ture efter netop jeres ønsker og behov. Også fisketure. Få en brochure herom på vandrerhjemmet.

I Helsingør finder i også Danmarks Tekniske Museum med permanente og skiftende udstillinger om naturvidenskab og teknik. Mange maskiner og apparater må røres og afprøves, hvilket gør museet til et spændende sted for både store og små. Entrébilletten giver også adgang til Trafikmuseet, som bl.a. kan fremvise Danmarks ældste køreklare bil “Hammelvognen” fra 1889. I “Øresundsakvariet” må I også røre tingene, f.eks. søpindsvin, søanemoner og krabber. Begge steder kan I øvrigt benytte jer af skoletjenestens tilbud, men ring først.

En Københavnertur … eller to?

Tre kvarter med toget, så er I i København. Slip børnene løs på strøget, i Tivoli eller Zoologisk have. Besøg Louis Tussaud´s Wax Museum, Zoologisk museum eller Nationalmuseet. Oplev Planetarium og Eksperimentarium. Gå i Det Kongelige Teater eller Operaren. Økonomisk kan det være en fordel med et “Copenhagen Card” til hver, som kan bestilles hos os.

Aktivitetsmuligheder i og omkring Fredensborg

 

I butikker, restauranter, attraktioner og øvrige servicevirksomheder får man ofte spørgsmål fra turister, om hvad man kan opleve i området. Vi har derfor udarbejdet en overskuelig oversigt over oplevelser ud over de rent kommercielle, som er repræsenteret i VisitNordsjællands trykte brochurer og/eller bykort og Nordsjællandskort. Her præsenterer vi relevante oplysninger, som virksomheden kan slå op i, når behovet er der.

 

Fredensborg Slot

Hvert år i juli måned (i 2018 1. juli – 5. august) kan man besøge Fredensborg Slot, Fredensborg Slotskirke, Orangeriet og Den Reserverede Have på guidede rundvisninger. Rundvisningerne starter hvert kvarter i tidsrummet kl. 12.30-16.00. Rundvisninger på engelsk kl. 13.45, og 14.45. Billetkontoret ved Slotskirken åbner kl. 12.15. Billetter: Voksne 95,- kr., Børn (4-18 år) 45,- kr.

 

Den Reserverede Have er i samme tidsrum åben for publikum kl. 9.00-17.00. Gratis adgang uden rundvisning.

Den åbne del af Slotshaven med bl.a. Brede Allé og Normandsdalen er åben hele året. Gratis adgang.

 

Esrum Sø

Danmarks næststørste sø med et overfladeareal på 17,3 km² og den mest vandrige sø på 233 mio. m³ danner et fantastisk natursceneri som nabo til Fredensborg By. Man kan nyde synet fra Sørupvej eller bade i søen, som har en afmærket svømmebane.

 

Fredensborg Slotsmuseum

I nederste etage på Fredensborg Store Kro kan man hver dag besøge Fredensborg Slotsmuseum. Her vises plancher, billeder og film fra livet på Fredensborg Slot gennem tiderne. Udstillingen er kurateret af Fredensborg Lokalhistoriske Museum. Gratis adgang alle dage kl. 12.00 – 16.00.

Slotsgade 6, 3480 Fredensborg.

 

Bådfarten Esrum Sø

I perioden 1. maj – 30. september sejles med turbådene Rolf (max. 30 passagerer) og Viking (Max 50 passagerer) på Esrum Sø. Påstigning og landgang kan foretages ved Skipperhuset, Sørup Havn, Munkevangshus, Kongens Bøge, Dronningens Bøge og i Nødebo ved Kajakklubben, Nødeboholt.

Fast turfart på Esrum Sø, varighed, ca. en time: Pris: Voksen 100,- kr., børn (under 15 år) 60,- kr. (Dog min. pr. tur 500,- kr. i alt). Booking på telefon 48 48 01 07. Kontant betaling eller mobile pay ved påstigning – ikke med betalingskort.

Skipperalle 6, 3480 Fredensborg

Bærhaven

Se mere på www.baerhaven.dk og specielt på http://baerhaven.dk/baerhavenligenu.htm

Falkonergården

På Falkonergården kan man opleve den ældgamle falkonerkultur i levende live, se træningen af verdens smukkeste falkonerfugle på tæt hold og lære om rovfuglenes liv, flyve- og jagtteknik. Forevisningen varer ca. 1 time. Adgang til udstillingslokalet med unikke fotos og effekter 30 minutter før forestillingen, der begynder præcis.

 

Maj: Søndag kl. 15.00, juni: Lørdag og søndag kl. 15.00, juli: Onsdag, lørdag og søndag kl. 15.00 og onsdag og torsdag kl. 10.00, august: Onsdag, lørdag og søndag kl.15.00, september og oktober (til og med efterårsferien): Lørdag og søndag kl. 15.00, Uge 42 (efterårsferien) alle dage kl. 15.00.

Voksne kr. 110,- Børn (4-12 år) kr. 90,- Børn u. 4 år gratis ifølge med familie.

Davidsvænge 11, 3480 Fredensborg

 

Fredensborg Lokalhistoriske Museum

I en gammel rytterskole i Avderød lige udenfor Fredensborg ligger det lokalhistoriske museum. De faste udstillinger viser Den historiske skolestue, Kunstfliser, Landbokulturen, Vognporten samt vekslende særudstillinger – i 2018 om Landsbyens håndværkere. Museet har åbent tirsdag – søndag kl. 13.00-16.00, mandag lukket. Tlf. 48 28 01 76 eller 49 14 41 63. Gratis adgang.

Avderødvej 19, 2980 Kokkedal

 

Glenten Motions- og Legerum

Anlægget ligger i Knorrenborg Vang lige syd for Fredensborg By. Det består af en naturlegeplads for børn omgivet af et motionsrum med 12 træningsinstallationer for voksne. Legepladsen er bygget op over temaet danske dyr og insekter og kombinerer fysisk udfordring med mulighed for naturformidling.

 

Biblioteket

På Biblioteket står der PC’er til rådighed for de besøgende. Åbningstiden er mandag-torsdag 12.00-17.00, lørdag 10.00-13.00.

Jernbanegade 3, 1. sal.

 

Turistinformationen

Beliggende i Fredensborg Store Kro finder man VisitNordsjællands lokale kontor med helårsåbent på hverdage kl. 12 – 16 og længere åbningstider i højsæsonen. Her fås masser af lokale brochurer, cykelruter og andre informationer om området samt et stort antal brochurer for resten af Danmark.

Slotsgade 6, tlf. 41 78 67 78, e-mail omo@visitnordsjaelland.com.

 

Turistinspirationen

Danhostel Fredensborg er VisitNordsjællands ”Turistinspiration” for området. Her kan man hente turistbrochure, Vintage- og Gastro Guide, Outdoor Guide, bykort og Nordsjællandskort.

Østrupvej 3, tlf. 60 45 97 00.

 

 

Aktivitetsmuligheder i Humlebæk

Louisiana Museum of Modern Art

Museet byder hvert år på 6-10 udstillinger og rummer en fornem permanent samling, der er blandt de største i Skandinavien. Louisiana er samtidig et levende og engageret kulturhus. Åbent tirsdag – fredag kl. 11.00-22.00, lørdag – søndag kl. 11.00-18.00, mandag lukket.

Entré: Voksne 125,- kr., Studerende med studiekort 110,- kr., Børn og unge under 18 år fri entré.

Tlf. 49 19 07 19, mail@louisiana.dk.

Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk

 

Humlebæk Havn

Havnen er bygget i perioden 1810-15 med tilladelse af Kong Frederik VI. Den har været hjemsted for kanon- og kaperbåde, fiskere og udskibning af brænde og tørv til København. Det gamle bådeværft har ligget på havnen gennem mange generationer og er stadig aktivt. I dag er der 1 erhvervsfisker og en del fritidsfiskere i havnen foruden en del lystfartøjer og mange gæstesejlere.

 

Humlebæk Havns Kanonerer

Ved særlige begivenheder affyres kanonerne i havnen – f.eks. Grundlovsdag, Sankt Hansaften og andre mærkedage. Se program på: www.havnekanon.dk

 

Krogerupstien

På Krogerupstien fra stationen til Aarstiderne og Krogerup Højskole oplever man en smuk, afvekslende og betagende natur. Velegnet som alternativ rute til Louisiana.

 

Kunst i det fri

Ved gavlen af stationsbygningen står en stor skulptur af Per Kirkeby opført i røde mursten.

I Rundkørslen mellem stationen og Humlebæk Center står værket i granit og jern ”Den gående, søjlerne og den stående” skabt af Erik Heide.

 

Biblioteket

På Biblioteket står der PC’er til rådighed for de besøgende. Åbningstiden er mandag-torsdag

12.00-17.00, lørdag 10.00-13.00.

Humlebæk Center 40

 

Søstrenes Loppemarked

Den første lørdag i månederne fra maj til oktober er der loppemarked i anlægget foran Humlebæk Station i tisrummet 9.00 – 15.00.

 

Turistinspirationen

Lind’s kaffebar nær stationen er VisitNordsjællands ”Turistinspiration” for området. Her kan man hente turistbrochure, Vintage- og Gastro Guide, Outdoor Guide, bykort og Nordsjællandskort.

Oscar Brunsvej 9, tlf. 49 19 18 18.

 

Aktivitetsmuligheder i Nivå

Nivaagaards Malerisamling

Museets samling består af værker fra den europæiske renæssance og barok af bl.a. Giovanni Bellini, Pieter Brueghel, Lucas Cranach d. Æ. og Rembrandt samt fra den danske guldalder, bl.a. med værker af C. W. Eckersberg, Constantin Hansen, Jens Juel, Christen Købke, Wilhelm Marstrand, Martinus Rørbye og P. C. Skovgaard. Udover den faste udstilling viser museet årligt 2-3 særudstillinger.

Åbent: Tirsdag – fredag kl. 11.00-20.00, lørdag – søndag kl. 11.00-17.00, mandag lukket.

Entré: Voksen 80,- kr., senior 70,- kr., studerende 60,- kr., børn og unge under 18 år gratis adgang.

Tlf. 49 14 10 17, e-mail info@nivaagaard.dk.

Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå

 

Nivaagaard Teglværks Ringovn

Ringovnen i Nivå er det eneste bevarede cirkelrunde eksemplar af den tyske opfinder Friedrich Hoffmanns berømte ringovne i Danmark. Konstruktionen indebar, at der kunne sikres en uafbrudt brænding samt at overskudsvarmen kunne udnyttes til forvarmning af de tørrede teglprodukter.

Åbent: Kl. 13.00-17.00 på følgende dage: Pinsen: Søndag og mandag. Sommerferien: Hver søndag i perioden 25. juni – 6. august. Efterårsferien: Søndagene 14. og 21. oktober.

Rundvisningerne starter kl.13.15 og kl. 15.15

Entré: Voksne: 30,- kr. unge under 15 år: Gratis adgang.

Forespørgsel om rundvisning på booking@ringovn.dk.

Teglværksvej 23, 2990 Nivå

 

Nivå Havn og Strandpark

Havnen er et yndet udflugtsmål for lystsejlere og får også mange besøgende fra landsiden. Oprindelig er den anlagt til udskibning af tegl fra Nivaa Teglværk, men i dag er her lystbåde. Syd for indsejlingen er der en børnevenlig strand med grillplads.

Syd for havnen er der et område med et meget rigt fugleliv og et fuglekiggertårn.

 

Biblioteket

På Biblioteket står der PC’er til rådighed for de besøgende. Åbningstiden er mandag-torsdag

12.00-18.00, fredag 15.00-18.00, lørdag 10.00-13.00.

Nivå Center 30

 

Copenhage Polo Club

På Lyngebækgård kan man besøge Danmarks eneste poloklub. Her kan man 24.-26. august overvære BDO Polo Open, en 3-dages turnering og et flot arrangement hvor man også kan opleve smarte biler og lækker champagne. Billetter købes på Ticketmaster. På øvrige tidspunkter kan man komme forbi og selv prøve at spille polo tirsdag – søndag efter forudgående aftale på tlf. 25 11 52 42.

 

Besøgsmål i andre kommuner

Helsingør: Kronborg, M/S Museet for Søfart

Hillerød: Frederiksborg Slot

Gribskov: Esrum Kloster

Se oplysninger på www.visitnordsjaelland.com eller kontakt VisitNordsjælland

i Fredensborg på tlf. 41 21 81 59 eller omo@visitnordsjaelland.com.